3/27/10

sööge mõistusega

tegin kokkuvõttet ja otsustasin teiega jagada :)

tervislik toitumine

Toidu tähtsaim ülesenne on anda kehale kasvamiseks ja tegutsemiseks vajalikke aineid.

Toidu valmistamisel mängivad rolli:
  • kauba hind
  • harjumused
  • maitse-eelistused
  • teise inimeste mõju
  • sündmused ja traditsioonid
  • tervis- mõni inimene ei saa seoses haigusega teatud toitaineid süüa

toitained ja toitained

  • toitained kasutab inimene toitaineks
  • need on taimse või loomse päritoluga
  • toitained jagunevad omakorda toitaineks
  1. valgud
  2. süsivesinikud
  3. rasvad
  4. vitamiinid
  5. mineraalained
  6. vesi.

tervisliku toitumuse põhimõtted

  • mitmekülgsus- süüakse erinevaid toitaineid
  • tasakaalustatus- päeva menüüs on kõikitesse gruppidesse kuuluvad toitained
  • mõõtukus- sööd toitu parajas koguses
  • toidust saadava energia vastavus vajadusele
päevased söögikorrad

hommikusöök 25%-30%
vahepala 5%-10%
lõunassöök 30%
vahepala 5%-10%
õhtusöök 25%
vahepala 5%



head söömist

1 comment: